Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat videolla: haluan tehdä töitä


Kahdessa videossa kerrotaan eritaustaisten opiskelijoiden unelmista ja työharjoittelusta Suomessa. Videot ovat osa hanketta, jossa mietitään uusia tapoja toteuttaa maahanmuuttajien kielikoulutusta.

- Työ on hyvä, ei se, että istuu kotona, sanoo Amartey Amarh Mershark.

Videossa seurataan hänen kolmen viikon työharjoitteluaan turkulaisessa ravintolassa. Harjoittelu kuuluu pakollisena maahanmuuttajien perusopetuksen opintoihin ja opiskelijat hankkivat työpaikat itse. Ghanasta lähtöisin olevalla miehellä on iso unelma Suomessa.

- Teen nyt paljon töitä, jotta unelmani toteutuu, hän kertoo videolla.

Toisessa videossa Kosovosta kotoisin oleva Flora Hyseni kertoo unelmistaan Suomessa. Hän teki työharjoittelunsa koululaisten iltapäiväkerhossa. Harjoittelun jälkeen Hyseni miettii, haluaisiko työskennellä jatkossakin lasten kanssa vai tähdätä toiveammattiinsa parturi-kampaajaksi.

- Suomesssa on hyvä, koska naiset tekevät töitä. Kosovossa naiset ovat paljon kotona, Hyseni kertoo.

Videot on tehty Ääni kuuluviin -projektissa. Se on osa Turun seudulla toimivaa AboaNova-hanketta, jonka tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttajien siirtymistä kielikoulutuksesta muihin koulutuksiin, työelämään ja yrittäjiksi. Hankkeessa kehitetään uusia, entistä työelämälähtöisempiä kielikoulutuksen toteutustapoja.

Hanketta toteuttavat Turun kaupungin sivistystoimiala, Turun Aikuiskoulutuskeskus, Turun kristillinen opisto ja Siirtolaisuusinstituutti.

Videot on käsikirjoittanut, kuvannut ja editoinut toimittaja Kati Leskinen.

​​

#Sisältöratkaisee #rekryexpo #Haastattelu #Video #kokemus