Kun on töissä täällä


Jukka Itkonen toimii kauppiaana K-Citymarket Länsikeskuksessa ja hänellä on vankka kokemus jo viidestä K-ryhmän kaupasta eri puolella Suomea. Tällä hetkellä työntekijöitä on vakituiset ja kausityöntekijät mukaan lukien noin 80.

Itkonen kertoo työntekijöidensä tärkeimmiksi peruspiirteiksi palveluasenteen, ystävällisyyden ja hyvät hermot. Sosiaalisuus ja kommunikointitaidot sekä asiakkaiden, että työkavereiden kanssa ovat elintärkeitä asiakaspalvelutyössä. Näitä ominaisuuksia painotetaankin työvoiman etsinnässä. Hakijalla täytyy olla myös aitoa intoa palveluammattiin ja halu päästä töihin juuri tänne.

Nämä vaatimukset pätevät ihmisen taustasta riippumatta. Keskon perusarvot vaikuttavat tottakai kaikkiin ketjun liikkeisiin, mutta Itkonen toteaa kauppiaan arvomaailman olevan silti ratkaiseva tekijä työntekijöiden valinnassa. Itse hän asettaa kaikki työnetsijät samalle linjalle ja suhtautuu positiivisesti ulkomaalaistaustaisiin hakijoihin.

Ainoana rajoittavana tekijänä hän löytää kielitaidon, palvelualalla asiakasta täytyy pystyä palvelemaan hänen omalla kielellään. Käytännössä tämä takoittaa kykyä kommunikoida suomeksi sekä ruotsiksi, mutta täydellistä kielen osaamista ei kuitenkaan vaadita.

Kaikilla aloilla tätäkään rajoitetta ei ole, esimerkiksi hotelli- ja ravintola-allalla englanninkielinen palvelu on yleistynyt viime vuosien aikana.

Tulevaisuudessa Itkonen voisi nähdä erityistarvetta ulkomaan osaamiselle esimerkiksi eri maiden ruokalajien ammattilaisissa. K-Citymarket Länsikeskuksessa on oma ravintola ja valikoiman laajeneminen sushiin toisi tarvetta natiiville osaajalle. Suuri hyöty on myös kielitaidossa, Itä-Suomessa venäläistaustaiset työntekijät olivat korvaamaton apu turistien palvelussa. Lisäksi Itkonen kokee ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden rikastuttavan työympäristöä erilaisella kulttuurinäkemyksellä.

Tällä hetkellä K-Citymarket Länsikeskuksessa ei ole ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, mutta aikaisemmista työsuhteista Itkosella on ainoastaan hyviä muistoja.

”Todella hyviä työntekijöitä, ei mitään negatiivisia kokemuksia. Tunnollisia ja ahkeria!” hän toteaa hymyillen.

Teksti: Jemina Hongell

takaisin-nappula