Miten motivaatio näkyy nykypäivän työnhaussa?


Motivaatio on toimintamme voima. Se ohjaa meitä valinnoissamme ja auttaa meitä jaksamaan. Miten motivaatio näkyy työelämässä ja mistä motivoituneen henkilön tunnistaa?

Suomessa kahdeksan kuukautta asunut Siyaad Ali kertoo, että motivaation tulee näkyä työnhaussa ammatista huolimatta. Toisaalta hän huomauttaa, että pitää olla motivaatiota hakemaansa työhön, sillä jos motivaatiota ei ole ja työnhaku tapahtuu esimerkiksi pakon takia, voi viedä työn sellaiselta, joka on aidosti motivoitunut saamaan kyseisen paikan. Työnhakuprosessin aikana motivaatiota parhaiten ylläpitääkin haave unelmien työpaikasta. Motivaation voi tunnistaa eleistä ja ilmeistä sekä aidoista reaktioista. Hän mainitsee esimerkkinä tilanteen, jossa työnhaastattelun jälkeen tuli odotettu takaisinsoitto ja kutsu töihin. Puhelun aikana hymy nousi korviin ja mies halusi vain taputtaa.

Myös Anna mahdollisuus -hankkeen Yusuf pitää motivaatiota tärkeänä työnhaussa ja siksi hän haastattelee kaikki työnhakijat henkilökohtaisesti, jotta oikeat motivaatiotekijät löytyvät.

Anna Mahdollisuus -hankkeen tarkoituksena on konkreettisesti yhdistää nuoret maahanmuuttajatyönhakijat sekä työnantajat ja toiminta perustuu verkostojen hyödyntämiseen työhaussa.

Työnhaku ei ole pelkästään motivaatiosta kiinni. Itse haastattelutilaisuudessa täytyy antaa hyvä kuva itsestään. Kysyimme Siyaad Alilta hänen vinkkinsä onnistuneeseen työhaastatteluun: 1. Pukeudu normaalisti, älä yli- tai alipukeudu

2. Muista ottaa todistukset mukaan

3. Kerro omasta työkokemuksestasi

4. Ei liian vahvoja hajusteita

5. Vaikka et puhuisi kieltä, opettele perusfraasit, kuten “hei” ja “kiitos”

6. Muista mennä ajoissa paikalle

Kysyimme myös Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluesimieheltä Jari-Pekka Messulalta vinkkejä työnhakijoille. “Generalistina vaikkapa generalisteille sanoisin, että vaikket olisikaan valmistunut suoraan ammattiin, mietin niitä vahvuuksia, joita sinulle on päässyt kertymään ohi varsinaisten opintojen tai niiden ohella. Sanoita ne ja kerro niistä mielenkiintoinen tarina potentiaaliselle työnantajallesi, toki haettavaan tehtävään suhteutettuna.”

Kun ihminen saa tehdä työkseen sitä mistä nauttii ja työympäristö on kannustava, säilyy motivaatio läpi työuran. Motivaatio ei tule ihmisen taustoista tai hänen osaamisestaan vaan siitä, mitä hänen sisällään on. Anna siis sisällön ratkaista. #vainsisältöratkaisee

#Töissätäälläkampanja #Monikulttuurisuus #Motivaatio