Kieli on vain sivuseikka!


Miltä näyttää aidosti monikulttuurisessa, turkulaisessa työpaikassa, josta löytyy työntekijöitä yli 30:sta maasta? Jussi Sjöberg työskentelee IT-alalla monikulttuurisen tiimin esimiehenä Vaadin Oy:ssä. Hänen tiimissään ulkomailta saapuvat osaajat kotoutetaan työpaikkayhteisöön ja Turkuun jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Hän jakaa vinkkinsä tehokkaaseen kotouttamiseen aina vuorovaikutuksesta tiimin johtamiseen.

Kansainvälisessä IT-alan kasvuyrityksessä eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa työskentelyyn suhtaudutaan varmasti eri tavalla kuin tavanomaisemmissa turkulaisissa pk-yrityksissä. Maahanmuuton ja kansainvälistymisen myötä yhä useammissa yrityksissä voitaisiin kuitenkin hyötyä Vaadinin kaltaisten firmojen toimintakulttuurista.

Saadakseen yritykseen maailman parhaat osaajat, Vaadin rekrytoi työntekijöitä ympäri maailmaa. Tämän lisäksi heillä on huomattu kansainvälisten työntekijöiden hyöty esimerkiksi asiakkaiden palvelemisessa. Jos uusi asiakasyritys ottaa yhteyttä Vietnamista, on varsin vakuuttavaa jos firman vietnamilainen työntekijä voi vastata heille heidän omalla kielellään.

Kun Jussi Sjöberg kuvailee uuden työntekijän kotouttamisprosessia rekrytoinnista tasavertaiseksi tiimin jäseneksi, tuntuu kuin hän puhuisi hyvän ystävänsä auttamisesta uuteen paikkaan sopeutumisessa.

- Meille on tärkeää, että osaaja löytää meiltä paikan, jossa voi toteuttaa itseään. Tästä hyötyvät molemmat osapuolet. Me vain tarjoamme puitteet ja ohjaamme oikeaan suuntaan, sanoo Sjöberg.

Jotta uusille tulokkaille saadaan luotua vahva luottamus toisiin työntekijöihin ja työpaikkaan, on tiimi mukana jo työhaastattelussa kertomassa rehellisesti tiimin työskentelystä ja suomalaisen kulttuurin haasteista. Ennen töiden alkua esimies auttaa maahanmuuttoon liittyvän byrokratian kiemuroissa kädestä pitäen. Kun työntekijä viimein saapuu työpaikalle, on häntä ovella vastassa oma “buddy” joka on tukena ensimmäisen viikon ajan - istuu lounaalla viereen ja auttaa omien rutiinien muodostamisessa.

Sjöberg seuraa uusien työntekijöiden sopeutumista osaksi porukkaa muutaman kerran kuussa tiimin kehittämispalavereissa. Lisäksi hän haluaa tavata alaisensa kerran kuussa kaksin lounaalla, jossa kuulumisia pääsee vaihtamaan astetta syvällisemmin.

Työpaikalle sopeutuminen ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Jotta elämä Suomessa olisi mielekästä, tulee työntekijän sopeutua myös työpaikan ulkopuoliseen yhteiskuntaan. Tämän haasteen ratkaisemiseksi Sjöberg pyysi Auralan kansalaisopistosta opettajan vetämään tiimilleen kurssia, jossa käytiin Suomen kieltä ja kulttuuria läpi. Samalla tiimin ryhmähenki koheni, kun jokainen joutui oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja muiden kanssa samalle viivalle.

Tähän mennessä Sjöbergin tiimin muualta muuttaneet työntekijät ovat viihtyneet Suomessa. Työpaikan avoimella ja monikulttuurisuutta arvostavalla ilmapiirillä on varmasti ollut vaikutuksensa. Monikulttuurisen tiimin vetäjältä vaaditaan paljon joustavuutta ja avointa mieltä uusiin kulttuureihin ja kielten sekamelskaan tottumisessa.

- Nopeasti sitä tottuu eri kielten käyttöön työpaikalla, kun tajuaa kielen olevan vain kommunikointiväline. Kielimuuri saattaa mielessä tuntua isommalta möröltä kuin mitä se todellisuudessa on, muistuttaa Sjöberg.

Vaadin Oy:ssä on huomattu, että asioiden vääntäminen rautalangasta eri taustoista tuleville työntekijöille voi olla myös yrityksen kannalta hyödyllistä. Kun perusasiat joutuu sanoittamaan uudelleen, ne selkeytyvät myös pidempään mukana olleille. Samalla saattaa huomata miten jokin asia on voinut kuulostaa muiden korvissa oudolta vaikka se olisi ollut omalle porukalle selkeä.

Kansainvälinen ilmapiiri työpaikalla voi rikastuttaa kaikkien työntekijöiden elämää tuomalla ripauksen eksotiikkaa ja mysteeriä harmaan arjen keskelle. Silloin ei välttämättä tarvitsekaan matkustaa lomalla toiselle puolelle maailmaa tutustuakseen uusiin kulttuureihin.

Anna sinäkin sisällön ratkaista!

#vainsisältöratkaisee

Teksti: Sara Malve-Ahlroth

Kuva: Joonas Salo

#Haastattelu #VaadinOy #Monikulttuurisuus